Skötselråd för ditt Santex uterum - Santex

Skötselråd

Om du följer nedanstående skötselanvisningar kommer du att ha glädje av ditt Santex Uterum under lång tid.

Aluminiumprofiler

Miljövänlig användning av t ex såpa, handdiskmedel eller bara vanligt vatten kan räcka för att rengöra anodiserade aluminiumprofiler. Starka rengöringsmedel eller slipmedel får ej användas. Viktigt är också att aluminiumprofiler ej får komma i kontakt med fuktig eller nylagd cement eller murbruk, eftersom dessa material innehåller kalk och är alkaliska i vått tillstånd.

Fönsterglas, energiglas och isolerglas

Våra fönster-, energi- och isolerglas kan i allt väsentligt rengöras som vanligt glas.

  • Använd vanliga fönstertvättmedel, rikligt med vatten och mjuk, luddfri trasa, eller gummiskrapa.
  • Rödsprit eller aceton löser vissa föroreningar. Ett skonsamt putsmedel kan polera bort andra föroreningar. Putsmedlet tvättas bort med rödsprit. Tvätta sedan glaset på vanligt sätt.
  • Metallavlagringar, som eventuellt syns som repor, avlägsnas med en svag syra, t ex 5-10% saltsyra. Gäller enbart på energiglas. Använd aldrig skarpa metallföremål eller stålull för att skrapa bort hårt sittande smuts.
  • Tänk på att ventilationen skall vara god om ni sätter upp lamellgardiner eller persienner. Det skall vara ett mellanrum mellan glaset och gardinerna eller persiennerna.
  • Vid isolerglas skall man inte ställa alla partierna bakom varandra i solljus. Det måste vara lite luftventilation mellan glasen. Låt partierna vara lite öppna. Det kan annars bli för varmt mellan partierna och mittenglaset kan spricka.

Takplattor

Regelbunden, rätt utförd rengöring med användning av passande rengöringsmedel rekommenderas för att förlänga takets livslängd. För allmän rengöring rekommenderas att följande instruktioner efterföljs. Dessa tvättrutiner och tvättmedel rekommenderas också för polykarbonatplatta. Gör så här:

  • Spola av plattan med vatten.
  • Tvätta plattan med en lösning av mild tvål eller diskmedel/rengöringsmedel och ljummet vatten. Använd en mjuk trasa eller svamp för att avlägsna smuts och sot.
  • Spola med kallt vatten och torka med en mjuk trasa för att förhindra vattenfläckar.
  • På större ytor kan du använda en högtryckstvätt. Var återhållsam med att använda tillsatser i vattnet.
  • Tänk på att vid mycket snö, så skall snön skottas bort från taket. Snön får inte ligga upp mot partierna. Risk för isbildning som kan leda till läckage och sprängskador.

Fläktelement

Det vanligaste “felet” på fläktelement är att överhettningsskyddet har löst ut. Detta är mycket enkelt att åtgärda: Återställningen görs genom att stänga av elementet i ca 10 minuter.

Orsaken till att överhettningsskyddet löser ut måste åtgärdas. Det vanligaste är att insugsgallret är igensatt av damm. Dammsug varannan månad. OBS! dammsug både på insugsgallret under och det som sitter på baksidan. Om inte det hjälper så är det dags att smörja glidlagret som sitter på vänster sida om fläkttrumman. Ta av fronten och montera ur lagret. Smörj. Smörj även på motoraxeln (smörjfett, teflonspray, 5-56).

Vårt Skötsel- och underhållsdokument

Vill du få hjälp med ditt uterumsprojekt?

Fyll i dina uppgifter, så kommer en Santexåterförsäljare att ta kontakt med dig.

0