Glasguide

Vi tar din säkerhet på största allvar

Enligt Boverkets Byggregler (BBR8:35) ska glasytor i miljöer där människor vistas vara utformade för att reducera risken för personskador. Detta gör man genom att använda säkerhetsglas, antingen härdat eller laminerat glas.

Härdat glass

Ett härdat glas är värmebehandlat, och står därför emot stötar och oavsiktliga smällar bättre. Men om olyckan ändå skulle vara framme, går glaset sönder i en mängd små glasbitar, granuler, vilka i sig inte kan ge allvarliga skador.

Härdat glas är det mest ekonomiska lösningen, och passar i alla Santex system.

Santex har härdade säkerhetsglas som standard i alla utföranden.

 

Laminerat glas

Väljer man däremot ett lamellglas sitter glasbitarna vid ett bräckage ”klistrade” på den mellanliggande folien och kan därför inte orsaka skador. Vid en utvändig fallhöjd >2,0 m bör det därför vara ett laminerat glas för att undvika att man ramlar ut.

Den andra fördelen med lamellglas är även att det skyddar dina ytskikt och textilier från påverkan av solens strålar, då folien reducerar upp till 98% av solens blekande UV-ljus. Lamellglas kan också kombineras med ljudreducerande folie, för ett något bättre skydd mot omgivande störande buller.

Glas i glastak

Vi följer även här branschens rekommendationer. Därför använder vi ett härdat, extra tåligt ytterglas, för att klara påfrestningar som nedfallande skräp, snö eller hagel kan skapa. Invändigt rekommenderar vi laminerat glas som inte bara fångar upp glasgranuler och skyddar mot personskador vid ett eventuellt bräckage utan även skyddar din inredning mot den skadliga UV-strålningen.

Vi har olika typer av glas i våra Santex-produkter. Därför kan vi tillgodose alla behov som du som kund kan tänkas ha. Alla med olika egenskaper beroende på användningsområde, men samtliga är planglas även kallade floatglas.

Om man har ett klart glastak kan man uppleva de starka solstrålarna som störande. Detta kan du avhjälpa genom att välja ett solskyddsglas. Det finns flera olika varianter, alla med olika prestanda. Men det som alla har gemensamt är att de reducerar värmeinstrålningen och bidrar till att skapa ett mer behagligt inomhusklimat i uterummet.

Självrengörande glas kan vara lösningen för dig som vill slippa bekymmer med smuts på ett ibland otillgängligt tak. Självrengörande glas fungerar bara om de utsätts för UV-ljus och regelbundet exponeras för regn. Det fungerar alltså inte om taket är skyddat mot regn av annat utskjutande tak, eller är på norrsida med dålig UV-exponering.

UV-ljuset aktiverar funktionen och regnet sköljer sedan bort smutsen. OBS! Notera att denna funktion blir nedsatt eller sätts helt ur bruk om glasytan kommer i kontakt med alla former av silikon.

Specialglas

Vid önskemål om olika glassorter utanför standardsortimentet, ta kontakt med din återförsäljare för mer information och hjälp.

Det kan till exempel vara:

  • aktivt glas (självrengörande)
  • olika färgnyanser
  • solskyddsglas
  • ljudisolerat glas
0