Frågor & svar

Glaspartier

 • Vilka skillnader finns mellan Santex Elegance och Santex Superior?
  Santex Superior-partierna har bruten köldbrygga och även dubbelglas. Mer om detta kan du läsa om under rubriken “Produkter” – “Glaspartier” – som även innehåller en illustration på hur Santex Superior är uppbyggd.
 • Vad är bruten köldbrygga?
  Aluminiumprofiler leder kyla/värme. För att hindra kyla från att ledas in i rummet är profilen avdelad med en plastprofil i mitten som ger en effektiv isolering.
 • Varför skall man välja energiglas istället för fönsterglas?
  Både energiglas och enkelglas är 4 mm tjocka. Energiglaset har dock ett skikt tennoxid på ena sidan av glaset. Ytskiktet hindrar värmen att stråla ut från rummet och minimerar risken för imma och rimfrost på glaset (under förutsättning att grunden är fuktspärrad).
 • Hur stor bredd kan man ha på skjutpartier och fasta partier?
  Det är beroende på en rad olika faktorer, till exempel modell, höjd och övrig konstruktion som man har runt partiet. Se respektive glasparti för att se vilka max- och min-måtten är.
 • Vilka U-värden har våra glas?
  Elegance
  5,8 – 1-glas. Härdat säkerhetsglas.
  3,9 – 1-glas energiglas. Härdat säkerhetsglas.Elegance +
  2,9 – 2-glas isolerglas med varm kant och argongas. Härdat säkerhetsglas.
  1,7 – 2-glas isolerglas med varm kant och argongas inkl. 1 energiglas. Härdat säkerhetsglas.Superior
  2,7 – 2-glas isolerglas med varm kant och argongas. Härdat säkerhetsglas.
  1,1 – 2-glas isolerglas med varm kant och argongas med energiglas. Härdat säkerhetsglas.Extend
  Ned till 0,5.
 • Vilka färger kan man få på glaspartiernas profiler?
  Aluminiumprofilerna till Santex glaspartier finns i två baskulörer: naturexolerad och vit. För dig som önskar något extra har Santex designer valt ut fem baskulörer: Grå RAL 7016, Blå RAL 5003, Röd RAL 3004, Brun RAL 8019 och GRIS 900 Sable Futura lack. Möjlighet finns även att få helt valfri färg enligt RAL-skalan. Välj mellan blanka profiler eller med struktur. Se även vår exklusiva färgkollektion Futura. För mer information kontakta din Santex-återförsäljare.
 • Santex skjutdörrar från slutet av 80-talet glider på klossar. Kan man byta ut klossarna mot hjul?
  Ja, om nedre profilen på skjutpartiet är 50 mm hög, går det att byta till hjul. En utbyteshjulsats kan beställas hos din återförsäljare. Till en dörr behövs en sats.

Tak

 • Kan man använda skjuttak till en vinterträdgård som har isolerglas?
  Teoretiskt sett ja, men eftersom värmen alltid går uppåt rekommenderar vi att ni väljer vårt 35 eller 50 mm fasta tak med bruten köldbrygga för bästa möjliga isolering.
 • När man köper energiglas, vilket tak skall man då köpa?
  Vårt fasta 16 mm tak har ett U(K)-värde på 1,98, och vårt fasta 25 mm tak har ett U-värde på 1,4. Eftersom energiglas håller värmen i rummet mycket bra, rekommenderar vi att ni väljer 25 mm Santex fast tak.

Stomme

 • När skall man välja aluminiumbeklädd stomme respektive endast trästomme?
  Det är en smakfråga eftersom båda har fördelar. Den aluminiumbeklädda stommen är t ex helt underhållsfri där limträstommen är helt inklädd. En limträstomme ger hög isolering och ett mer ombonat intryck.
 • Kan man få rummet i andra mått än standardmått?
  Ja, Santex kompletta rum finns i en mängd fasta standardmått, men kan även beställas i exakta millimetermått. Se “Kompletta uterum” – “Skräddarsytt” här på hemsidan.
 • Vad menas med ett vinkelanslutet rum?
  Ett rum som gränsar mot ett vinkelhus. Rummet ansluts mot två husfasader.

Montering

 • Hur snabbt går det att montera ett komplett Santex uterum?
  Om grunden är klar och man är någorlunda händig så klarar två personer att bygga ett komplett rum på en helg.

Rot-avdrag

 • Kan man använda sig av ROT-avdraget när man bygger ett uterum/vinterträdgård?
  Man kan få ROT-avdrag på arbetskostnaden som görs i samband med byggandet om man bor i villa. ROT-avdragets tak är 50 000 kr. Taket är dock per person, så är man två vuxna i hushållet och betalar för ett stort jobb kan ni dela upp fakturan och göra ROT-avdrag på 50 000 kr var.Bostadsrätter har inte rätt till ROT-avdraget när det gäller arbeten utvändigt.
0