Mer än bara ett uterum - Var aktiv - träna året runt - Santex

Var aktiv i ­uterummet

Säg ”uterum” och de allra flesta tänker på en plats för ­avkoppling och middagar i glada vänners lag. Men inte alla. Mattias Lundqvist på Aktivitus i Göteborg ser uterummet som en ­självklar plats för träning.

– Varför sitta på en träningscykel i källaren eller tvättstugan när du har ett uterum?

Träningsboomen är här för att stanna. Allt fler i vårt avlånga land tar sig an utmaningen att delta i någon form av lopp oavsett om det handlar om löpning, skidåkning, cykling eller någon annan sport. Och med det ökar så klart viljan att träna. Mattias Lundqvist är en av grundarna till Aktivitus som bland annat utför tester för motionärer som vill optimera och effektivisera sin träning. Själv har han meriter från diverse olika cykelgrenar och kan stoltsera med SM-guld i cyclocross så sent som 2015.

– Men det var för herrar över 40 år, säger han ödmjukt.

Oavsett meriter är det lätt att konstatera att Mattias lever med träningen – både sin egen och andras.

– Att maximera effekten av träningen är ju mitt jobb. Att prestera maximalt är det som är roligt, menar han.

aktivt-uterum2

Njut av utemiljön inne

En träningscykel av hög kvalitet är Mattias egen favorit bland träningsredskapen. Att placera den i uterummet är ju självklart, menar han.

– Det är en extra lyx att kunna förlänga ­säsongen och få känslan av att vara utomhus. Det blir ju lite extra motiverande om du jämför med att stirra in i källarväggen eller i en gigantisk hög med tvätt, säger Mattias.

Det är dock inte bara förlängningen av säsongen som Mattias förespråkar.

– Jag kör själv stationär träningscykel året runt – och rekommenderar många av våra kunder att göra det också. På en stationär träningscykel får du en mer effektiv träning och kan köra intervaller på ett enklare sätt. Om du ger dig ut på vägarna ska du ju orka hem också, tillägger han.

Träna året runt

Santex uterum finns med fyra olika typer av glaspartier med olika U-värde beroende på under vilken säsong du vill kunna använda det. Det parti som är vanligast för uterum som ska kunna användas under större delen av året heter Superior och går att få i Santex alla uterum. Om du vill ha ett normalt inomhusklimat – året runt – i ditt uterum får du gå upp ytterligare en nivå till glaspartiet som heter Extend.

– Men ofta vill man ju ha det ganska svalt när man tränar så jag är inte främmande för att ha ett uterum som träningsplats trots att det kanske bara är anpassat för sommar- och höstsäsongen, säger Mattias.

– Och har du ett uterum som blir för varmt har du ju lyxen att kunna öppna glaspartierna också, tillägger han.

Är du småbarnsförälder och har svårt att få tiden att räcka till för träning? Då har Mattias ett tips.

– Tränar du i uterummet kan du ha koll på barnen om de springer omkring och leker i trädgården eller om de är med dig i uterummet, avslutar han.

 

aktivt-uterum

Mattias Lundqvist

Ålder: 43 år
Meriter: SM-guld i Cyclocross 2015 (H40 ), ”Seger på Redbull Nonstop 24h”, SM-guld landsvägscykel 2013 (H40).
Gör till vardags: Driver test- och träningskliniken Aktivitus som finns i Göteborg och Stockholm och hjälper motionärer att mäta och effektivisera sin träning genom fysiologiska tester.
Utbildning: Friskvård- och idrottspedagog med inriktning mot idrottspsykologi.

Vill du få hjälp med ditt uterumsprojekt?

Fyll i dina uppgifter, så kommer en Santexåterförsäljare att ta kontakt med dig.

0