Planera uterum - Få ut det bästa av ditt uterum - Santex

”Planering är nyckeln till ett lyckat uterum”

När du ska bygga ett uterum är det viktigt att du tänker efter noga innan du bestämmer dig hur rummet ska se ut och hur stort det ska vara.
– Den viktigaste frågan du bör ställa till dig själv är ”Hur vill jag använda mitt uterum?”, säger Klas Sjöstrand, som driver arkitektbyrån Arklas i Malmö.

För många är uterummet en plats att umgås; en slags förlängning av vardagsrummet. Här vill man kunna sitta och njuta av en god måltid och ­spendera kvalitetstid tillsammans med nära och kära.
– Jag brukar rekommendera att man ser till så att det finns en bra kommunikation med köket, säger Klas ­Sjöstrand. Det underlättar mycket om man slipper springa genom hela huset med tallrikar och kaffe­kannor, fortsätter han.

– Ett vanligt misstag är att göra sitt uterum för litet, ­förklarar Klas. En matplats och en liten sittgrupp och sen är uterummet plötsligt fullt. Ta till några kvadratmeter extra – det kommer du inte att ångra. Tänk på att om du väljer ett uterum med brutna hörn så försvinner några kvadratmeter som det kan vara bra att kompensera för.
Ett uterum kan vara ett billigt sätt att förändra sitt hus och i ett område med likformig bebyggelse kan ett snyggt uterum vara att trevligt sätt att sticka ut på.
– En vinkel på huset gör fasaden mer spännande och vid en försäljning är det också ett utmärkt sätt att locka köparnas intresse, tipsar Klas.

”På pappret kan man ändra hur mycket som helst. När väl uterummet är på plats blir det betydligt svårare om du vill ändra något…”

Det har stor betydelse i vilket väderstreck ditt uterum ligger – både när det gäller värme och ljus.
– Från norr och öst kommer ett mjukt och behagligt ljus, medan det från söder och väster kommer ett ­betydligt skarpare ljus, säger Klas.

När du bestämmer hur ditt nya uterum ska se ut så bör du alltid ta hänsyn till hur ditt befintliga hus ser ut. ­
Om du har ett äldre hus i lantlig stil så är det bra om uterummet smälter in så bra som möjligt i huset.
– Men om du har en modern stadsvilla så kan det vara effektfullt att jobba med kontraster. Till ett helvitt hus blir det ofta väldigt snyggt med en grön eller mörkgrå stomme på uterummet, säger Klas.

Tomter i nya bostadsområden är ofta små och husen ligger relativt tätt. Då är det extra viktigt att tänka på insynen i ditt uterum.
– Redan när du planerar bör du tänka på hur väl grannar och förbipasserande kan se in i ditt uterum. Ett tips kan vara att inte ha helglas i alla riktningar. Det minskar insynen och skapar en lite mer privat känsla, avslutar Klas.

6 tips från arkitekten

1. Uterum + kök = sant

Ofta använder du ditt uterum i samband med måltider av olika slag. Se därför till att det är smidigt att ta sig från köket till uterummet. Kan du ha en utgång direkt från köket så är det optimalt.

2. Satsa på kvalitet

När det gäller uterum så är det stor skillnad på de olika prisklasserna. ­Undvik de billigaste skjutpartierna på marknaden så undviker du också mycket problem.

3. Se till att du kan vädra

Under heta sommardagar kan det bli ordentligt varmt i ditt uterum. Se till att du har öppningsbara ­partier åt minst två håll så du kan få ­genomdrag när du vädrar.

4. Tänk utanför boxen

…eller åtminstone utanför uterummet. Ibland vill du inte sitta inne i ­uterummet och då är det bra att ha en trevlig ­utomhusyta i anslutning till ditt ­uterum. Kanske ett enkelt trallgolv eller en ­stensättning.

5. Tänk på insynen

Se till att du kan vara helt ostörd och fri från insyn i ­åtminstone en liten del av ditt uterum. En insynsfri hörna kan vara guld värd när nyfikna ­grannar är ute och rastar hunden.

6. Tänk på ytan!

Om du gör ett för litet uterum är det både krångligt och dyrt att åtgärda i ­efterhand. Tänk på att brutna hörn ”stjäl” en hel del yta, så ta gärna i lite extra!

Vill du få hjälp med ditt uterumsprojekt?

Fyll i dina uppgifter, så kommer en Santexåterförsäljare att ta kontakt med dig.

0