Tak

Glas, plast eller plåt? Olika takmaterial har olika fördelar. Vi guidar dig rätt!

Taket på ditt uterum är viktigt av många orsaker. Eftersom värme stiger uppåt så kan ett dåligt isolerat tak bli en riktig energitjuv. Taket är också en väldigt viktig del i utseendet – och påverkar i hög grad upplevelsen när du befinner dig i uterummet.

Vill du ha ljusinsläpp?

Vill du dra nytta av det naturliga ljuset i så stor utsträckning som möjligt så ska du välja ett genomskinligt takmaterial, antingen glas eller kanalplast. Båda släpper igenom ljuset, men också en del av värmen. Om du väljer ett genomskinligt tak, tänk på i vilket väderstreck ditt uterum ligger. Ljuset som kommer från söder och väster är väldigt skarpt, medan det kommer ett mer ”mjukt” ljus från norr och öster. Om ditt rum ligger i söderläge kan solskyddsglas eller en markis vara ett bra alternativ.

Exklusivt med glas

Ett tak helt i glas ger en exklusiv känsla och skapar en fantastisk rymd i ditt uterum. Att ligga på rygg i behaglig rumstemperatur och titta ut genom taket och se stjärnorna gnistra är en riktigt häftig upplevelse. Tänk på att ett glastak åt söder kan göra att det blir väldigt varmt i ditt uterum under sommarens allra varmaste tid. Om du har ett brutet tak kan du välja att ha ett glastak på ena sidan nocken och ett täckt tak åt det hållet där solen är som allra starkast. Ett kanalplasttak släpper igenom ljuset och filtrerar bort de skarpa reflexer som ibland kan uppstå när taket är helt i glas. Kanalplasttak är det vanligaste alternativet och går att få både som opalfärgad, klar, vit eller rökfärgad skiva.

Stäng ute ljuset

Ett täckt tak stänger i högre grad ute värmen, men det släpper heller inte igenom ljuset. Den allra mest energieffektiva lösningen är ett isolerat bandplåttak, som många också väljer när uterummet ska harmoniera så bra som möjligt med huset. Du kan också välja ett cellplasttak som du kan måla invändigt för en ökad inomhuskänsla.

Showing all 5 results

Vill du få hjälp med ditt uterumsprojekt?

Fyll i dina uppgifter, så kommer en Santexåterförsäljare att ta kontakt med dig.

0