Takguide

Glas, plast eller plåt? Olika takmaterial har olika fördelar. Vi guidar dig rätt!

Vi erbjuder fyra olika typer av tak som fyller olika funktion beroende på hur du vill använda ditt uterum. Här nedan hittar du de taktyper vi erbjuder och deras främsta egenskaper. Mer detaljer om varje taktyp hittar du under sortiment.

Kanalplast

Kanalplast är det vanligaste takmaterialet på uterum. Det är starkt och tåligt och ger ett mjukt filtrerat ljusinsläpp utan skarpa reflexer. Ett kanalplasttak släpper igenom ljuset och filtrerar bort de skarpa reflexer som ibland kan uppstå när taket är helt i glas. Opalfärgat kanalplasttak är det vanligaste alternativet.

VILL DU HA LJUSINSLÄPP?

Vill du dra nytta av det naturliga ljuset i så stor utsträckning som möjligt så ska du välja ett genomskinligt takmaterial, antingen glas eller kanalplast. Båda släpper igenom ljuset, men också en del av värmen. Om du väljer ett genomskinligt tak, tänk på i vilket väderstreck ditt uterum ligger. Ljuset som kommer från söder och väster är väldigt skarpt, medan det kommer ett mer ”mjukt” ljus från norr och öster. Om ditt rum ligger i söderläge kan solskyddsglas eller en markis vara ett bra alternativ.

  • Starkt och slagtåligt
  • Bra ljusgenomsläpp

Läs mer om kanalplasttak >>

Cellplast

Ett cellplasttak har en bättre isoleringsförmåga än kanalplasten och går dessutom att måla invändigt i valfri kulör. Kommer i vit som standard.

  • Stoppar solljus & stark värmestrålning
  • Isoleringskärna & ljuddämpande

Läs mer om cellplasttak >>

Glas

Vill du ligga på rygg i ditt uterum och drömma dig bort bland stjärnorna? Ett glastak skapar en härlig känsla av rymd och ger en lyxig känsla året runt.

EXKLUSIVT MED GLAS

Ett tak helt i glas ger en exklusiv känsla och skapar en fantastisk rymd i ditt uterum. Att ligga på rygg i behaglig rumstemperatur och titta ut genom taket och se stjärnorna gnistra är en riktigt häftig upplevelse. Tänk på att ett glastak åt söder kan göra att det blir väldigt varmt i ditt uterum under sommarens allra varmaste tid. Om du har ett brutet tak kan du välja att ha ett glastak på ena sidan nocken och ett täckt tak åt det hållet där solen är som allra starkast. 

  • Frihetskänsla
  • Minskar uv-strålning

Läs mer om glastak >>

Bandplåt

Det här är vårt mest energieffektiva tak med ett U-värde på ner till låga 0,3. Det är också ett bra val när du vill att ditt uterum ska harmoniera med ditt befintliga hus.

STÄNG UTE LJUSET

Ett täckt tak stänger i högre grad ute värmen, men det släpper heller inte igenom ljuset. Den allra mest energieffektiva lösningen är ett isolerat bandplåttak, som många också väljer när uterummet ska harmoniera så bra som möjligt med huset. Du kan också välja ett cellplasttak som du kan måla invändigt för en ökad inomhuskänsla.

  • Energieffektivt val
  • Hög kvalitet

Läs mer om tak i bandplåt >>

Vill du få hjälp med ditt uterumsprojekt?

Fyll i dina uppgifter, så kommer en Santexåterförsäljare att ta kontakt med dig.

0