Välj rätt tak till ditt uterum

Glas, plast eller plåt? Olika takmaterial har olika fördelar. Vi guidar dig rätt!

Taket på ditt uterum är viktigt av många orsaker. Eftersom värme stiger uppåt så kan ett dåligt isolerat tak bli en riktig energitjuv. Taket är också en väldigt viktig del i utseendet – och påverkar i hög grad upplevelsen när du befinner dig i uterummet.

Vill du dra nytta av det naturliga ljuset i så stor utsträckning som möjligt så ska du välja ett genomskinligt takmaterial, antingen glas eller kanalplast. Båda släpper igenom ljuset, men också en del av värmen. Om du väljer ett genomskinligt tak, tänk på i vilket väderstreck ditt uterum ligger. Ljuset som kommer från söder och väster är väldigt skarpt, medan det kommer ett mer ”mjukt” ljus från norr och öster. Om ditt rum ligger i söderläge kan solskyddsglas eller en markis vara ett bra alternativ.

Ett tak helt i glas ger en exklusiv känsla och skapar en fantastisk rymd i ditt uterum. Att ligga på rygg i behaglig rumstemperatur och titta ut genom taket och se stjärnorna gnistra är en riktigt häftig upplevelse. Tänk på att ett glastak åt söder kan göra att det blir väldigt varmt i ditt uterum under sommarens allra varmaste tid. Om du har ett brutet tak kan du välja att ha ett glastak på ena sidan nocken och ett täckt tak åt det hållet där solen är som allra starkast. Ett kanalplasttak släpper igenom ljuset och filtrerar bort de skarpa reflexer som ibland kan uppstå när taket är helt i glas. Kanalplasttak är det vanligaste alternativet och går att få både som opalfärgad, klar, vit eller rökfärgad skiva.

Ett täckt tak stänger i högre grad ute värmen, men det släpper heller inte igenom ljuset. Den allra mest energieffektiva lösningen är ett isolerat bandplåttak, som många också väljer när uterummet ska harmoniera så bra som möjligt med huset. Du kan också välja ett cellplasttak som du kan måla invändigt för en ökad inomhuskänsla.

Kanalplast

Kanalplast är det vanligaste takmaterialet på uterum. Det är starkt och tåligt och ger ett mjukt filtrerat ljusinsläpp utan skarpa reflexer.

Glas

Vill du ligga på rygg i ditt uterum och drömma dig bort bland stjärnorna? Ett glastak skapar en härlig känsla av rymd och ger en lyxig känsla året runt.

Bandplåt

Det här är vårt mest energieffektiva tak med ett U-värde på ner till låga 0,3. Det är också ett bra val när du vill att ditt uterum ska harmoniera med ditt befintliga hus.

Cellplast

Ett cellplasttak har en bättre isoleringsförmåga än kanalplasten och går dessutom att måla invändigt i valfri kulör. Kommer i vit som standard.